Hakukoneoptimointi on taitolaji

Kun ensimmäinen nettisivuprojektini valmistui 15 vuotta sitten, olin ylpeä pioneerin roolista yrityksessäni. Uusi, painotuotteita modernimpi media oli otettu haltuun. Sivuja päivitettiin muuttuneilla tuotetiedoilla muutaman kuukauden välein, eikä hakukoneoptimointi ollut tuttu edes terminä – Google ei ollut vielä syntynyt.

Matka noista staattisista alkusivuista tämän päivän verkkoavaruuteen on opettanut paljon. Jokaisen verkkosivuihin investoineen yrityksen kannattaisi säännöllisesti kysyä itseltään miksi sivut ovat olemassa, ja miten ne tänään täyttävät tehtävänsä.

Websivut ennen ja nyt 

Nuo muinaiset nettisivut rakennettiin silloisen ymmärryksen pohjalta eli sisältä ulospäin. Ne muistuttivat esitteitä: ”Me teemme tällaisia hyviä tuotteita, ottakaa yhteyttä jos kiinnostaa.” Toki tavoitteena oli, että yrityksestämme tulee sivuston myötä entistä tunnetumpi. Osoite lisättiin käyntikortteihin ja muihin painotuotteisiin, eikä siitä sitten sen enempää.

Nyt yritysten nettisivut ovat osa – todellakin vain osa – jatkuvasti muuttuvaa interaktiivista koneistoa, jonka tehtävänä on tuoda uusia myyntikontakteja ja auttaa ylläpitämään olemassa olevia asiakas- ja kumppanuussuhteita. Tehtävä ei voi onnistua ilman näkökulman muutosta: on tiedettävä mistä kohderyhmämme on kiinnostunut ja tarjottava juuri sitä.

Kiinnostava sisältö on kuin magneetti. Se vetää puoleensa kävijöitä, jotka etsivät verkkoavaruudesta ratkaisuja ongelmiinsa. He eivät hae yritystä eivätkä tuotetta, vaan uutta tietoa ja vinkkejä. Mitä enemmän tarjoat kiinnostavaa sisältöä, sitä vahvempi magneettisi on.

Hakukone etsii sisältöä ja verkostoja

Jos websivujen liikenne koostuu vain yrityksen jo tuntevista ja mainoksia klikanneista, hälytyskellojen pitäisi soida. Uusia kontakteja ei synny ilman työtä. Ja websisältö tekee työtä 24/7, oli se sitten hyvää tai huonoa.

Nettisivujen sijaan rakennamme nykyään läsnäoloa verkossa. Hakukoneoptimointi on muutakin kuin oikeiden sanojen käyttöä sivuotsikoissa ja sivujen metateksteissä. Todennäköisyys, jolla noustaan hakutulosten huomioarvoiseen kärkeen kasvaa osuvan sisällön ja kontaktipisteiden määrän avulla. Pieni ajatusharjoitus saattaa havainnollistaa asiaa.

-    Olen yksin avaruudessa, ja sanon yhden kerran olevani markkinoinnin ammattilainen.
-    Rakennan kontaktipisteiden verkoston, jolle kerron jatkuvasti mitä uutta olen oppinut markkinoinnista.

Verkostoituminen sekä kiinnostavan sisällön luominen, julkaiseminen ja jakaminen sosiaalisessa mediassa vaativat toki panostuksia. Vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole: myös b2b-yritysten päättäjät hakevat suuren osan ostopäätöksiinsä johtavasta tiedosta verkosta kauan ennen kuin ottavat yhteyttä myyntiin – jos ylipäätään ottavat. Sisältö ratkaisee. Lue lisää! 
Optimoi sisältösi hakukoneita varten ja tule löydetyksi

Kaupallista = Menesty