Muutosviestintä ei ole rakettitiedettä

Vipu.io   >   Blogi   >   Muutosviestintä
Kirjoittaja: Pekka Ruokolainen   //   08.02.2012

Elettiin kahdeksankymmentäluvun loppua. Suuressa suomalaisessa paperitehtaassa oli tehty havainto, että varastossa tehdään yllättävän paljon makkelia: isoja paperirullia käsiteltiin varomattomasti. Trukit kolhivat rullia, jolloin koko rulla meni käyttökelvottomaksi.

Tehtaan johto mietti yhdessä pääluottamusmiehen kanssa oikeaa tapaa lähestyä varastotyöntekijöitä. Kuinka saada raavaat miehet ymmärtämään ja omaksumaan korjaustoimet, joilla saataisiin useiden satojen tuhansien säästöt vuositasolla (markka-aikaa)?

Silloin elettiin Keke Rosbergin ja formula ykkösten kulta-aikaa. Järjestettiin leikkimielinen kilpailu, jossa varastotyöntekijöiden kesken muodostettiin talleja, joiden nimet, trukkien väritykset ja työntekijöiden haalarit ottivat oikeiden formulatallien nimet, värit ja grafiikat, sen verran muutettuna, ettei aivan luvattomasta plagioinnista jääty kiinni. Tallien kesken käytiin kilpaa siitä, mikä niistä aiheuttaa vähiten vahinkoja, ajaa siis parhaiten ja taitavimmin. 

Tulokset olivat ällistyttäviä. Vahinkomäärät tippuivat murto-osaan, mutta kaikki säästöt ja sitä kautta saatu hyvä oli kuitenkin pientä verrattuna siihen, miten suuri muutos koettiin työntekijöiden keskuudessa. Yhteishenki, keskinäinen leikkimielinen kilpailu ja yhteisen hyvän kokeminen tuottivat mitä suurinta mielihyvää ja antoi sisältöä työpäiviin. Ja toki myös säästyneistä kustannuksista työntekijöitäkin palkittiin.

Muutosviestintä ei ole rakettitiedettä. Paremminkin käyttäytymistiedettä. Kuinka saadaan työntekijät omaksumaan yhtiön arvomaailma ja toimintamallit? Miten yhdenmukaistetaan viestintä? Kuinka huolehditaan siitä, että asiakaskunta saa eri medioista yrityksestä ja sen tuotteista ja palveluista yhtenäisen kuvan?

Muutosviestintä lähtee aina sisäisestä markkinoinnista, lähipiiristä, pienistä yksiköistä. Vaikka jokainen muutosviestinnän tarve on ainutlaatuinen, olemme luoneet työkalun, joka selkeyttää ja nopeuttaa muutosprosessia, ja saa aikaiseksi tuloksia ilman kriisejä. Sillä kriisistähän usein on kysymys silloin, kun puhutaan muutoksesta. Ja kuten tiedämme, ihminen on turvallisuushakuinen eläin, joka yrittää välttää muutoksia.

Lataa  PDF Varmista Huippulöydettävyys  tästä

Kaupallista = Menesty