Löytyykö kilpailuetu manjana-meiningillä? Pientä jatkopohdintaa.

Vipu.io   >   Blogi   >   Lisää markkinointisi tuloksellisuutta
Kirjoittaja: Timo Vennonen   //   16.08.2011

Jäin vielä miettimään tuota juttua Daavidista ja Goljatista.

Daavid olisi saattanut peitota vastustajansa vielä pahemmin, mikäli hän olisi istunut alas ystäviensä kanssa diskuteeraamaan, miettinyt strategiaa yms, luonut vaihtoehtoisia etenemismalleja, testannut niitä käytännössä, lukaissut muutaman raportin, kysynyt neuvoa parhailta kavereiltaan ja niin edelleen. Lopputulemana hän olisi saanut entistäkin paremmat vehkeet Goljatin lyömiseen.

Ainoa vaan, että siinä vaiheessa kaveri olisi ehtinyt lyödä sankarimme kanveesiin jo useamman kerran.

The moral of the story? Ylisuorittaminen ei ole fiksua. Tee mieluummin tänään 80-prosenttisesti oikea päätös tai manööveri kuin huomenna 95-prosenttisesti oikea ratkaisu. Aika usein nimittäin hyvät tarkoitusperät sössitään jähmeään liikkeellelähtöön ja toteutukseen. Äläkä kysy mistä tiedän...

Olisiko kyse sitten pelosta tai halusta välttää virheitä? Oli miten oli, liian pitkän kaavan mukaan toteutetut projektit (jos niistä ylipäätään valmista tulee) ovat jo lanseerausvaiheessa joko auttamattoman vanhentuneita (eli kilpailija on ehtinyt käydä korjaamassa sadon) tai niin särmättömiä, ettei kukaan saa ajatuksesta kiinni – kohderyhmä jää kylmäksi.

Kun kilpailuetu on hakusessa, sama pätee. Jos lähtee poterosta liikkeelle liian myöhään, voi olla turha lähteä laisinkaan. On säilytettävä liike eteenpäin, tuleen ei saa jäädä makaamaan. Toki kilpailuetua voi ja pitää matkan varrella virittää ja säätää ja kilpailuetu 1.0 -version on oltava jo valmiiksi oikean suuntainen.

Professori Alf Rehn sanoi taannoin jossain YLEn ohjelmassa, että bisnes "on tarinaa, se on narratiivia". Ottamatta kantaa Alfin lavakarismaan, olen samaa mieltä. Ja hyvä tarinankertoja (kuten A. Rehn) heittäytyy, ottaa harkittuja riskejä ja iskee lujasti kuulijakunnasta kimpoavaan vastapalloon. Siinä missä hidasliikkeisempi (ja -älyisempi?) markkinoija vasta keräilee bulletteja powerpointiin, on nopea tarinankertoja ehtinyt ampua luotinsa ja tehnyt itsestään, tuotteestaan tai tarjoomastaan merkityksellisen. Lisäksi hän on kerännyt markkinoiden mansikkamaalta maukkaimmat liidit ja jättänyt homeiset marjat muille.

Pelko pois ja rohkeus tilalle.

Lue asiakkaidemme  menestyksestä

Kaupallista = Menesty