Testaa, kuinka tärkeä asiakas on yrityksellesi

Kirjoittanut Terhi Bergius - 30 syyskuuta, 2014

2 min lukuaika

Kova kilpailu asiakkaista on hyvä asia. Se pakottaa yritykset kehittämään tuotteitaan ja palveluitaan sekä toimimaan yhä tehokkaammin ja taitavammin. Vauhdissa olennainen saattaa joskus hämärtyä: ketä varten yritys on olemassa ja kenelle kehitystyötä tehdään?

 

Monesta prioriteetistä on valittava tärkein 

Yritystoiminnassa tavoitteita ja huomioon otettavia sidosryhmiä on paljon. Se mihin keskitytään, vaikuttaa kaikkeen toimintaan. Pitkä prioriteettilista hidastaa ja monimutkaistaa tekemistä. Hyvä prioriteettilista on lyhyt ja vaikuttaa lähitulevaisuutta pidemmälle.

Kokemukseni mukaan mm. seuraavat ovat monissa yrityksissä suosittuja prioriteetteja. Mihin sinun sinun yrityksessäsi keskitytään - ja missä järjestyksessä?

  • kannattavuuteen
  • myynnin kasvuun
  • asiakkaisiin
  • henkilöstöön
  • osakkeenomistajiin
  • tuotantoteknologiaan
  • tuotekehitykseen
  • toiminnan tehostamiseen

Korulauseissa asiakas on usein listan kärkipäässä, mutta käytännössä tilanne saattaa olla toinen. Koska yritys ei voi pitkään toimia ilman nykyisiä ja tulevia asiakkuuksia, asiakkaan asema sekä prioriteettilistalla että käytännön puheissa ja tekemisissä saattaa paljastaa yrityksen tulevaisuuden. Todellista asiakaslähtöisyyttä kannattaakin testata yksinkertaisella kysymyksellä: 

 

Onko meillä erinomainen tuote tai palvelu jolle etsimme asiakkaita?

Vai onko meillä asiakkaita, joille tarjoamme heille sopivaa tuotetta ja/tai palvelua? 

 

Jotta asiakastarve voi ohjata yrityksen kehitystä, tarvitaan lisää priorisointia, sillä kaikkea kaikille -tarjonta ei erotu markkinoilla edukseen. Erilaisista asiakasryhmistä valitaan pääkohteiksi ne, joille pystytään tuottamaan tavanomaisesta poikkeavaa palvelua ja perustelemaan sen hinta tuotettavalla arvolla.

 

Asiakkaan paras kehittää myös myyjää

Elintila on tiukassa erityisesti siellä, missä monet yritykset kilpailevat samoista asiakkaista, samankaltaisilla tuotteilla. Tällöin kaupat "ostetaan" usein edullisemmalla hinnalla.

Katetta tuova kaupallinen menestyminen vaatii myynniltä ja koko organisaatiolta paljon: sellaista asiakkaan ongelmiin paneutumista, näkemystä ja tekemistä joka erottuu selvästi edukseen. Tuote- ja palvelukokonaisuutta, joka tuottaa mitattavaa lisäarvoa jota - parhaassa tapauksessa - kukaan muu ei pysty tarjoamaan. Asiakkaalle sopivinta ratkaisua juuri oikealla hetkellä.

Oman liiketoiminnan osaaminen ei riitä. Fokus kannattaa siirtää ihanteellisten asiakkaiden liiketoiminnan haasteiden ja ostoprosessien ymmärtämiseen, jotta omia tuotteita ja palveluita voidaan kehittää asiakasta aidosti hyödyttäviksi - siis kiinnostaviksi. 

Onko sinun yritykselläsi asiakaslähtöisyyttä ja erottumista estäviä oireita? Lue lisää:

Vipu Mini 05 - Tarjoa arvoa

SHARE THIS STORY | |