Inbound & markkinoinnin automaatio: Kiihtyvästi kohti parempaa

Kirjoittanut Vipu International - 07 huhtikuuta, 2016

3 min lukuaika

Markkinoinnin automatisointi? Näin toimiala kehittyy

Suomalainen sisältömarkkinoinnin ja markkinoinnin automaatio -teknologian markkina on kehittynyt mukavalla tavalla viimeiset pari vuotta. Voin omasta puolestani todeta, että suurin osa inbound-markkinoinnin kärkitoimistoista on jalostanut asemaansa ja vahvistanut osaamistaan sekä aloittanut nuorelle toimialalle tyypillisen matkan kohti aitoa erottuvuutta. Palvelujen ostajalle tilanne siis paranee – löytyy sekä strategisia toimistoja että taktisia. Osa keskittyy vain tiettyyn teknologiaan kuten HubSpotiin tai Marketoon, kun taas toiset edustavat useita järjestelmiä.

Siirryin hiljattain yhden sisältömarkkinoinnin uranuurtajan palveluksesta toiseen, joten minulla on oivallinen hetki esittää muutamia oletuksia toimialamme suunnasta asiakkaan näkökulmasta. Tätä kaikkea jota kutsutaan termeillä sisältömarkkinointi, inbound, markkinoinnin automaatio, liidien generointi  sitä vihdoinkin implementoidaan osaavasti, kiitos alati kasvavan ja osaavan käyttäjäkunnan. Monet palveluntarjoajat osaavat hommansa ja asiakkaat tietävät jo mistä on kyse.

 


Tässä 5 asiaa, joihin meidän kaikkien pitää varautua

Menneeseen ei ole paluuta. Mobiilin merkitys kasvaa entisestään, myyjien roolit muuttuvat eikä kylmäsoittajia käy kateeksi. Huhut yritysten käytävillä puhuvat omaa kieltään: Yhä useampi organisaatio pohtii miten uudistaa myynnin ja markkinoinnin arvoketju. Kuten myös yhä useampi markkinoinnin vastaava miettii, miten toteuttaa tehokasta sisältömarkkinointia, generoida laatuliidejä sekä ottaa ensiaskeleet markkinoinnin automaatioteknologioiden suhteen. Yhdysvalloissa 49% yrityksistä hyödyntää jo marketing automation -palveluja. 

Ensimmäinen asia. Yhä useampi hyödyntää markkinoinnin automaatiota koska se toimii ja tekee työstä mitattavaa.

Moni asialle aluksi epäluuloinen taho voi alkaa totuttautumaan kunnolla ajatukseen, että markkinoinnin automaation ja houkutteluperusteisen sisältömarkkinoinnin avulla tehdään oikeasti tulosta. Myönnän, näin ei aina ole ollut, koska vain harvalla homma on ollut mitenkään hanskassa. Väitteet joiden mukaan inbound ei oikein toteutettuna toimi esimerkiksi laatuliidien generoijana, voidaan ampua alas. Mutta miksi inbound alkaa tuottamaan satoa vasta nyt?

Kyseessä on suhteellisen tuoreen ilmiön dilemma. Moni asiakas on vasta ottanut ensiaskeleensa samalla kun kyseisiä palveluita tarjoavien yritysten osaaminen on sekin kasvanut huimin harppauksin.

 

Toinen asia. Sisältömarkkinoinnin ja automaation hyödyntämisessä painottuvat suunnitelmallisuus ja strategisuus.

Inboundissa ollaan siirtymässä pääosin taktisesta tekemisestä strategisempaan suuntaan – laadulla ja suunnalla on merkitystä. Pioneerien innostus ja toisinaan edelleen spämmäävä outboundmainen tyyli saa siirtyä aidosti kohdennetun, ajatuksella personoidun ja strategista lisäarvoa tuottavan sisällön ja e-läsnäolon tieltä.

Muutaman vuoden päästä markkinoinnin automaation hyödyntäminen on osa ”business as usual” -ajattelua ja siksi sen toteuttamisessa hyvä taustatyö, selkeä suunnittelu ja systemaattisuus sekä näiden tuloksena syntyvä uusi kulttuuri ovat avainasemassa. Samalla strategisen osaamisen merkitys kasvaa myös inbound-markkinointitoimistojen kategoriassa. 

"Vielä tällä hetkellä moni yritys on pitänyt perinteisen viestintästrategian erillään ja luonut siinä ohessa hyvin taktisen lähestymisen inbound-markkinoinnille. Kokemukset kehittyneistä markkinoista osoittavat, ettei näin voi jatkua. Esimerkiksi ostajapersoonat eivät ole riittävä markkinointistrategia".
Mikael Blomqvist, CEO Vipu

Kolmas asia. Tuoreet kompetenssit vanhenevat ja aiemmin tärkeiksi mielletyt kumppanit menettävät merkityksensä.

Ennen yritykset kehittivät henkilöstön kompetensseja suunnitelmallisesti olettaen, että niistä hyödytään vielä pitkään. Nykyään periaate ei luultavasti enää päde. Otan esimerkkinä SEO-optimoinnin. Mikäli yrityksesi edelleen investoi tuhansia euroja maksettuihin hakusanoihin ja erillisiin, perinteisiin optimointikumppaneihin, kannattaa jo vaihtaa vaihdetta.

Jos optimointiasiantuntijanne edelleen pui ainoastaan avainsanojen merkitystä headereissä, titlessä ja bodyssa, kutsuvat uudet kurssit. Jatkuvasti kehittyvien Googlen algoritmien myötä datalähtöinen, hakusanoja väkisin vilisevä aikakausi on ohi. Sen sijaan Googlen RankBrain-tekoälyohjelman kyky ymmärtää semanttista kontekstia, vaatii optimoinnilta uusia ominaisuuksia.

Asia neljä. Tekstisisältö ei enää riitä.

Sisältöä tarvitaan kaikille aisteille. Toki teksti pysyy, mutta jokainen voi miettiä omaa käyttäytymistään: Katsotko mielummin videoita, otatko osaa interaktiivisiin kyselyihin, osallistutko webinaareihin? Kasvavissa määrin, oletan. Kaikki data näyttää ainakin osoittavan niin. 

Lopuksi numero viisi. Yritykset alkavat hiljalleen ajatella kuten julkaisutalot.

Relevanttia, lisäarvoa tuovaa sisältöä oikeissa kanavissa oikeaan aikaan. Julkaisutoimintaa, jonka avulla generoidaan oikeita liidejä ja rikkaampia asiakaskokemuksia. Siitä inbound-markkinoinnissa on paljolti kyse. 

Digiajassa jokainen yritys on käytännössä oma mediansa. Siksi kannattaa suhtautua vakavasti kilpailijoihin, joilla on julkaisusuunnitelma sisällölle videoille, blogeille, webinareille jne. 

Inbound vauhdittaa Honkarakenteen globaalia kasvua: +305% liidejä

FI-honka2.png

 

Osaavatko sisältötalot tuottaa inbound-sisältöä? 

Tässä kohtaa julkaisutalojen pomot saattavat hieroa käsiään yhteen ajatellen, että ”niin, mehän osaamme tuon”. Valitettavasti vastaus ei ole niin yksiselitteinen. Vanhan broadcast-maailman sisällöntuotanto ei vastaa automaattisesti niihin vaateisiin, joita hyvä inbound-sisältö vaatii niin b2b- kuin b2c-sektoreissa. Pitää osata segmentoida kohderyhmät uudella tavalla, ymmärtää asiakastarpeita, ja toteuttaa sisältöstrategiaa, joka mahdollistaa uuden ja yhtenäisen markkinoinnin ja myynnin suppilon.

Luo myyntiliidejä sisältömarkkinoinnilla

 

SHARE THIS STORY | |