Kuinka huutokauppa ja nykyajan asiakas kohtaavat

Kirjoittanut Terhi Bergius - 07 huhtikuuta, 2014

2 min lukuaika

Perinteinen huutokauppa tuo mieleen tiivistunnelmaisen tapahtuman: meklarin vasaranlyönti vahvistaa antiikkiesineen kaupan ostajan ja myyjän välillä. Helsinkiläinen Huutokauppa Helander päätti uudistaa perinteisen toimialan toimintatapoja kasvaakseen ja menestyäkseen nyt ja tulevaisuudessa. Strategian selkeytys yhdessä Vipun kanssa johti yrityksen palvelemaan sekä vanhoja että uusia asiakasryhmiä aikaisempaa paremmin ja tehokkaammin.

Huutokauppa-alaa koskevat samat muutospaineet kuin perinteistä kivijalkakauppaa. Kuluttajat muuttavat nopeasti ostokäyttäytymistään. Käytetty tavara vaihtaa nykyään omistajaa monilla foorumeilla, joten kilpailu on kovaa. Huutokauppiaan on löydettävä omat keinonsa toimia alansa edelläkävijänä, jotta muutosta voidaan hallita mahdollisimman pienin kustannuksin.

Strategia lähtee asiakkaista

Tämän päivän huutokauppias palvelee monia asiakasryhmiä. Sekä huutokaupasta ostajissa että tavaroiden myyjissä on useita toisistaan poikkeavia ryhmiä erilaisine tarpeineen. Kun nämä ryhmät ja heidän intressinsä määriteltiin, oli vielä suunniteltava miten kutakin ryhmää palvellaan aikaisempaa paremmin ja tehokkaammin. Samalla syntyi viesti, jonka avulla Helanderin uudistunut palvelu konkretisoidaan juuri näille kohderyhmille.

_DSC0068-resized-600.jpg

Mikä erottaa Helanderin perinteisistä huutokauppakamareista? Yrittäjä Mika Sirén kiteyttää asian näin: "Helander on koko kansalle sopiva palvelu, jossa mikä tahansa rahanarvoinen tavara vaihtaa omistajaa helposti niin, että kaikki ovat tyytyväisiä. Meillä huutokaupattavat tavarat muodostavat todellisen löytötavaratalon kuorma-autoista kolikoihin ja taide-esineistä käyttötavaroihin. Huutokaupattavilla esineillä ei ole pohjahintaa, toimintamme on läpinäkyvää sekä myyjälle että ostajalle ja tarjoamme monia kaupan tekemistä helpottavia palveluita sekä henkilökohtaisesti että digitaalisesti."

Nettisivut palvelevat todella monia

Tärkein kysymys oli, miten kasvavia asiakasmääriä palvellaan tehokkaasti ja nopeasti ilman suuria panostuksia omiin resursseihin. Erityisesti nuorempi asiakaskunta on tottunut sähköisiin palveluihin ja myös etsii kiinnostavia esineitä netistä. Osa asiakkaista asuu kaukana, myös ulkomailla, ja heitä varten mahdollisuus saada palvelua 24/7 on erittäin tärkeää. 

Tarvittiin siis verkkosivuratkaisu, joka 

  • Puhuttelee kohderyhmiä ja helpottaa heidän asioimistaan
  • Varmistaa erinomaisen hakukonenäkyvyyden
  • Kestää suuret kävijä- ja tiedostojen latausmäärät
  • Mahdollistaa tehokkaan sosiaalisen median päivityksen sekä sähköpostimarkkinoinnin
  • Auttaa analysoimaan asiakkaiden kiinnostuksen kohteiden ja tarpeiden muuttumista
  • Voitiin liittää huutokauppajärjestelmään ja jota on helppo päivittää itse

Yhteistyössä Vipun kanssa toteutetuilla Helanderin uusilla verkkosivuilla on kuukausittain kymmeniätuhansia kävijöitä, ja liikenteen määrässä on huomattava piikki aina huutokauppatapahtumaa edeltävällä viikolla kun huutokaupattavien esineiden luettelo julkaistaan.

Huutokauppa on monipuolinen palvelu

Mika Sirén on luotsannut pitkien perinteiden Huutokauppa Helanderia nyt pari vuotta. Millainen on huutokaupan tulevaisuus? "Helppo, hauska ja monipuolinen. Tulevaisuudessa huutokauppapalvelut ja esinevalikoima monipuolistuvat. Myös erikoishuutokaupat ja kansainvälisyys lisääntyvät. Tämä on loistava tapa vaihtaa tavaraa. Mikä on tarpeetonta yhdelle, voi olla aarre toiselle. Jokaisella on mahdollisuus tienata." Palvelun voi nähdä myös ympäristöä ja perinteitä säästävänä kierrätystoimintana. Sekä tietenkin elämyksenä ja osana kaupunkikulttuuria.

Mobiilioptimoidut nettipalvelut mahdollistavat yhä useampien osallistumisen huutokauppaan, mutta palvelu pelaa tietenkin perinteisissäkin kanavissa päivälehdistä puhelimeen ja henkilökohtaisiin tapaamisiin. Laaja asiakaskunta nostaa jonkin verran hintatasoa, mutta jokainen voi edelleen tehdä löytöjä, sillä myös tarjonta kasvaa, kansainvälistyy ja monipuolistuu asiakaskunnan kasvun myötä.

"Palvelemme yksityisiä ihmisiä usein varsin henkilökohtaisella alueella. Esineillä on aina arvonsa, mutta tunnearvo voi olla mittaamaton. Siksi on tärkeää, että meidän kanssa on helppo asioida. Tavoitteemme on löytää jokaiselle esineelle sitä arvostava uusi omistaja", Mika Sirén kertoo. 

Lataa uutta ajateltavaa: Kaupallista = Menesty
SHARE THIS STORY | |