Myynnin ammattilainen - 7 lisätapaa säästää aikaa

Kirjoittanut Ari Rytkönen - 18 syyskuuta, 2018

4 min lukuaika

Ajan säästäminen ja työn tehostaminen ovat nyt ja jatkossakin aina agendalla. Aika on rahaa - etenkin myynnin ammattilaiselle. Aikaisemmin kävin läpi 6 erilaista keinoa, joilla myyntityössä voi säästää aikaa pelkästään tuunaamalla omia toimintatapoja. Olen vakuuttunut, että jokainen kokeilija on jo huomannut hyödyt. Tässä 7 tuttua tai vähemmän tuttua keinoa lisää. Jokainen niistä säästää aikaasi.

1. Virtaviivaista toistuvat työtehtävät

Vaikket olisikaan mikään myyntikässärien ylin ystävä, niin myynnin ammattilaisena tiedät hyvin: Kun yritys kohdistaa myyntinsä tietynlaisille asiakkaille, niin monet prospektitkin ovat sitten hyvin samankaltaisia. Sen sijaan, että valmistelisit uuden kysymyslistan jokaista asiakasta varten, kannattaa kehittää joukko ydinkysymyksiä, joita voit soveltaa ja muokata aina ostajan mukaiseksi.

On järkevää kehittää selkeä, toistettava toimintatapa myös sille esityölle, jolla etsit, löydät ja tutkit potentiaaliset asiakkaat. Hyvä keino on käydä läpi vanhoja voittamiasi kauppoja ja etsiä toimintatavoistasi niitä yksityiskohtia, joista on toistuvasti ollut sinulle selkeää hyötyä, onnistuneeseen lopputulemaan pääsyn suhteen. Saatat esimerkiksi huomata, että kymmenestä viimeksi onnistuneesta kaupasta peräti seitsemässä olet käyttänyt samasta verkkopalvelusta löytämääsi tietoa esityössäsi. Kun tiedät, mitkä tietolähteet ovat ne parhaimmat, voit palata niihin suoraan aina, kun sinun on etsittävä uusia myyntimahdollisuuksia.

2. Pidä arvolupaus selkeänä

Myynnissä voi tuhlata aikaa myös esittelykeskusteluihin. Jokaisessa myyntitapahtumassa mahdollinen ostaja kysyy aina sopivassa kohtaa keskustelua jonkin muunnelman kysymyksestä: "Mitä te oikeastaan teette?"

Kun sinulla on tähän ja myös muihin yleisimmin esitettyihin kysymyksiin ytimekkäät ja selkeät vastaukset, voit käyttää enemmän aikaa oikeasti tärkeistä asioista puhumiseen, omiin kysymyksiin ja asiakasymmärryksesi kasvattamiseen. Miten muuten voisitkaan saada ratkaisuehdotuksesi kohdalleen ja auttaa mahdollista tulevaa asiakastasi?

Selkeä ja hyvin ilmaistu arvolupaus auttaa sinua selviämään tilanteista takeltelematta. Mitä paremmin itseäsi asiakkaalle ilmaiset, sitä nopeammin osto- ja myyntiprosessit kohtaavat ja tapahtuma edistyy.

Ammattilaisena on hyvä muistaa ja myös tunnustaa, että verkko on muuttanut pelikenttää tältäkin osin. Yrityksen liiketoimintaan sopiva markkinoinnin automaatioratkaisu ja vahva, asiakkaalle tärkeiden verkkosisältöjen hyödyntäminen auttavat myynnissä toimivia kohtauttamalla osto- ja myyntiprosessit. Siinä vaiheessa, kun sinä olet potentiaaliseen asiakkaaseesi yhteydessä, ovat ne osaltaan jo huolehtineet siitä, että yrityksesi ja sen tarjooma ovat tuttuja. Näin siis silloin, jos niitä yrityksessänne hyödynnetään.

4 workflows for sales

3. Ole kiinnostunut siitä, mitä yrityksesi nettisivuilla lukee

Voit varmasti vaikuttaa siihen, mitä yrityksesi verkkosivuilla tuotteistanne ja palveluistanne kerrotaan. Nykyiset ja tulevat asiakkaanne ovat verkossa ja tutkivat siellä eri vaihtoehtoja. Osa päätöksentekoprosessista on siirtynyt nettiin, mielikuvia rakentuu nettisivujen sisällön perusteella ja suuri osa ostopäätöksistä tehdään jo verkossa tapahtuvan tiedonhaun yhteydessä. Päätös tapahtuu jo ennen kuin myynnin henkilöiden kanssa edes lähdetään keskustelemaan. Vakuuttavatko yrityksesi sivut juuri potentiaaliset asiakkaanne? Löytyykö sieltä tuo aiemmin mainittu arvolupaus selkeästi? Entä ne perusasiat, joita haluaisit asiakkaalle kertoa?

Hyvät verkkosivut myyvät ja tuottavat suunnitelmallisesti ja aktiivisesti liidejä niin, että sinä voit keskittyä yrityskohtaisiin kysymyksiin ja itse kaupan solmimiseen.

Yhä suurempi osa ostoprosesseista alkaa verkosta. Käy siis sivujanne säännöllisesti läpi, syvenny niihin, esitä toiveita ja vaikuta sisältöihin. Katso asiaa aina asiakkaasi näkökulmasta ja siitä, minkälaisen asiakaskokemuksen nettisivunne tuottavat. Onko siitä myynnin hyvä lähteä eteenpäin?

Case Honka: Ostoprosessi aloitetaan verkossa

 Vuonna 2014 vain 3 % myynnistä lähti liikkeelle verkossa, kun vuonna 2016 vastaava lukema oli 49 %. Lue lisää>

4. Luo valmiita viestipohjia ja tekstejä

Uuden sähköpostin laatiminen jokaista mahdollista asiakasta varten on varsin tehotonta toimintaa. Vaikka jokainen viesti tuleekin mukauttaa aina henkilöön ja tilanteeseen sopivaksi, säästät valtavasti aikaa, kun käytät valmiita viestipohjia etkä ala kirjoittaa jokaista viestiä nollasta.

Käy läpi Lähetetyt-kansiotasi ja etsi sellaisia sähköposteja, joita lähetät toistuvasti. Tämä ei koske ainoastaan ensimmäisiä yhteydenottoviestejä, vaan valmis sähköpostipohja kannattaa luoda myös esimerkiksi seurantaviesteihin, tapaamisten järjestämiseen, soittojen yhteenvetoihin ja muihin vastaaviin.

Kun haluat esimerkiksi kehittää olemassa olevaa liidiäsi, niin HubSpot Sequence Toolin avulla voit lähettää sarjan kohdennettuja ja ajastettuja sähköposteja.

sales automation

Saatat huomata myös, että käytät usein samoja tekstipätkiä osana sähköpostejasi, chat-viestejä yms. Tässä sinua auttaa HubSpot Snippets. Snippets on lyhyt, uudelleen käytettävä teksti tai tekstin katkelma .

snippet-in-sequence

 

5. Poista työpäivästäsi kaikki keskittymistä haittaava

Keskittyminen voi joskus olla ammattilaisellekin vaikeaa. Näin erityisesti silloin, kun kavereiden postausten seuraaminen polttelee ja se maailman paras uutissivustokin on vain klikkauksen päässä. Keskittymiskyvyn varmistamiseksi hankkiudu julmasti eroon kaikista näistä häiriötekijöistä. Jos et nimenomaan käytä jotakin nettisivua työssäsi, niin blokkaa se. Tämä onnistuu näppärästi Chromen Blocksite-lisäosalla, tai jos käytössäsi on Safari, voit seurata näitä ohjeita.

6. Tee tehtävälista seuraavalle päivälle

Monille meistä tuotteliainta on aamuaika. Sitä ei kannata tuhlata päivän suunnitteluun. Suunnittele seuraava työpäiväsi aina edellisen päivän päätteeksi. Näin pääset ripeästi heti liikkeelle välittömästi, kun tulet toimistolle. Tee siis aina työpäiväsi päätteeksi, vielä työpöytäsi ääressä ollessasi, tehtävälista seuraavalle päivälle. Silloin asiat ovat listassa eikä niitä tarvitse tuskailla myöskään illalla kotona.

7. Pilko työpäivä lohkoiksi ja pidä taukoja

Pomodoro-menetelmä kehottaa ihmisiä työskentelemään 25 minuutin pätkissä tuottavuuden maksimoimiseksi. Toisten vastaavien menetelmien mukaan työ käy parhaiten 90 minuutin lohkoissa. Yhteistä eri menetelmille on, että niiden mukaan työpäivän jaksottaminen auttaa löytämään työn imun ja parantaa tuottavuutta.

Pomodoro-menetelmä kehottaa myös pitämään viiden minuutin tauon jokaisen aikalohkon jälkeen. Älä jää silloin istumaan, vaan nouse tuolista, liiku, käy pienellä kävelyllä tai hae lasillinen vettä. Tee tauon aikana mitä vain, mikä ei häiritse kollegoja, mutta anna aivoillesi tilaisuus levätä ja palautua. Näin ne pysyvät virkeinä.

Tässä siis jälleen muutamia tekniikoita ja työkaluja, jotka auttavat sinua myynnissä työskentelevänä hallitsemaan paremmin ajankäyttöäsi (ja parantamaan myyntituloksiasi). Kokeile!

Mitkä ovat sinun löytämäsi niksit ajan hallintaan ja tuottavuuden edistämiseen? Jaa omat ideasi tämän jutun kommenttiosiossa.

Erinomaisen tehokasta syksyä.

Ari_1978-697449-edited

Ari

Lue lisää: Myynnin ammattilainen - 6 tapaa säästää aikaa

 New Call-to-action

SHARE THIS STORY | |