Inbound tuottolaskuri Maksuton konsultointi

Sanasto: Myynnin automaatio

Kirjoittanut Vipu International - 23 maaliskuuta, 2017

Termi myynnin automaatio viittaa ennen kaikkea rutiininomaisten myyntiprosessin vaiheiden automatisointia. Termi on vielä kovin uusi suomalaisessa liiketoiminnassa, varsinkin tässä merkityksessään. Osana Sanasto-sarjaamme, haluan avata logiikkaa, jolla Vipu käsittelee tätä termiä, sekä miksi juuri näin.

Kenelle "myynnin automaatio" on merkittävää:

Ennen kaikkea myynnin automaatio tähtää yrityksen myyntilukujen parantamiseen helpottamalla myynnin työtä, sekä varmistamalla asiakkaille aiempaa parempaa palvelua.

Myyntiprosessin vaiheista ja niiden automaatiosta vastaa luonnollisesti yrityksen strateginen johto, myynnin johto, sekä myynti. Usein mukana myynnin automaatiota työstämässä on markkinointi, IT sekä asiakaspalvelu.

Samoin kuin markkinoinnin automaatiossa, kyse ei ole suinkaan koko myynnin toiminnon korvaamisesta yrityksessä - vaan ennen kaikkea sen helpottamisesta, laadun parantamisesta, sekä tulosten kasvattamisesta modernein keinoin.

Miten "myynnin automaatio" määritellään:

Myynnin automaatiolla tarkoitetaan pääasiassa järjestelmäpohjaisia rutiinitehtävien ratkaisemista. Esimerkki myynnin automaatiota tukevasta järjestelmästä on HubSpot CRM yhdistettynä HubSpot Sales:iin, joka mahdollistaa esimerkiksi seuraavanlaista automatiikkaa:

  • markkinoinnin automaatiojärjestelmien liidikohtaiset toiminnot CRM:ään syötettyjen tietojen pohjalta
  • CRM-järjestelmän tietojen automaattinen täydennys markkinoinnin tuottamilla liidikohtaisilla tiedoilla
  • myynnin puheluiden, taskien, tapaamisten, sähköpostien automaattinen tallennus CRM-järjestelmään
  • myynnin lähettämien sähköpostien seuranta
  • automaattiset sisäiset ilmoitukset CRM-järjestelmän ja diilien tilanteista
  • automaattiset myynnin raportit CRM-järjestelmän ja diilien tilanteista
  • automaattiset tehtävänannot riippuen esimerkiksi siitä, jos tavoitteista jäädään tai niitä ylitetään
  • myynnin pipeline-seuranta

Nämä esimerkit ovat vain pieni otos siitä, miten myynnin automaatio auttaa ja edistää sekä myynnin työn fokusointia, että tuottaa parempaa kokemusta asiakkaille. Kun toimenpiteiden tekeminen ei ole kiinni siitä onko post-it-lapulle kirjoitettu to-do tehty vai ei, myynnin johto pystyy myös ohjaamaan myyntiä huomattavasti paremmin sekä tuottavammin tuloksin.

 

Ennen oli tapaaminen, faksi, puhelin, sähköposti. Niin on usein vieläkin, mutta jatkuvasti myynnin työkaluja kehitetään paremmiksi. Nyt rutiiniasioita voi tehdä myös automaattiseksi.

 

Miten muutoin "myynnin automaatio" voidaan käsittää:

Ensireaktio termeille on tyypillisesti joko ilahtunutta mielenkiintoa, tai sitten kauhua että nyt myyntiä ei enää arvosteta. Päinvastoin, arvostus on entistä korkeampi, ja myyntiin voidaan panostaa aiempaa fokusoidummin. Nyt myynnillä on aiempaa parempi mahdollisuus keskittyä varsinaiseen asiakkaiden kohtaamiseen ja myynnin edistämiseen.

CRM-järjestelmä tarvitaan yhä. Puhelin tarvitaan yhä. Sähköposti tarvitaan yhä. Myyjät tarvitaan yhä. Myynnin johto tarvitaan yhä. Tuskaa on vain aiempaa huomattavasti vähemmän, kun rutiiniasiat helpottuvat, asiakkaita palvellaan paremmin ja lukuja saadaan ylös muullakin tavalla kuin pelkästään repimällä sitä myyjien selkänahasta.

Sama mahdollisuus on otettu käyttöön markkinoinnin automaatiossa, ja nyt on myynnin vuoro ottaa samat hyödyt irti moderneista työkaluista ja uudistetusta myyntiprosessista.

 

 

tilaa HubSpot Tänään -uutiskirje

 

Vipun Sanasto-sarja

Sanasto-sarja käsittelee monia markkinoinnin sekä myynnin termejä, joita vilisee nykyisessä online-pelikentässä – usein eri ihmisille erilaisilla merkityksillä.

Kattava kokonaiskuva syntyy vain lähestymällä aiheita useammasta näkökulmasta. Kun haluat tietää lisää miten hyödynnät näitä konsepteja töissäsi, suosittelemme lukemaan Ideoitamme sekä tutustumaan Vipun HubSpot-palveluihin, jossa termit kääntyvät käytännön toimenpiteiksi.

SHARE THIS STORY | |