Hyvät verkkosivut – yritysesittely vai liidikone

Kirjoittanut Taija Vento - 04 joulukuuta, 2019

2 min lukuaika

Oletko miettinyt, miksi yritykselläsi on verkkosivut? Miten asiakkaasi käyttävät niitä – ja miten itse käytätte verkkosivuja liiketoimintanne osana? Mitä hyvään verkkosivustoon kuuluu ja mitä sen rakentaminen ja ylläpitäminen tarkoittaa?

 

Verkkosivustot ovat kokeneet huiman evoluution parinkymmenen vuoden aikana. Lähes jokaisella yrityksellä on koosta ja toimialasta riippumatta verkkosivut, ja monilla myös muita verkossa toimivia viestintäkanavia tai palveluita. Erillisinä tai toisiinsa integroituina.

Sivustojen laatu kuitenkin vaihtelee: edelleen voi lähes päivittäin törmätä esitemäisiin yrityssivuihin, joilla kerrotaan lyhyesti yrityksestä ja sen erinomaisista tuotteista. Joskus tieto on myös selvästi vanhentunutta. Toisaalta moni yritys palvelee asiakkaitaan jo todella hyvin ja aktiivisesti verkkosivujensa avulla. Moni generoi liidejä verkosta hyvinkin aktiivisesti.

 

Verkkosivut ovat investointi tehokkaaseen liiketoimintaan


Verkkosivuilla on kaksi tärkeää tehtävää: asiakashankinnan tehostaminen sekä asiakkaita sitouttava palvelu. Toisin sanoen markkinointi ja myynti. Asiakkaat ovat joka tapauksessa verkossa ja odottavat saavansa toimittajiltaan tietoja ja palveluja sähköisessä muodossa. Myös kilpailijat ovat läsnä verkossa – ja jos jostain syystä eivät vielä olisikaan, parempi verkkokokemus vetää asiakkaat nopeasti puoleensa.

 

Asiakasta ja myyntiä palvelevat verkkosivut yrityksille

 • mahdollistavat nopean ja tehokkaan, ajasta riippumattoman vuorovaikutuksen sekä nykyisten että uusien potentiaalisten asiakkaiden kanssa
 • keräävät yritykselle tietoa mahdollisista asiakkaista ja heidän intresseistään ja käyttäytymisestään

Passiivinen verkkoläsnäolo – staattiset omaan toimintaan ja tuotteisiin keskittyvät verkkosivut sekä päivittämättömät sosiaalisen median kanavat – antaa yrityksestä passiivisen mielikuvan. Aktiivinen, asiakkaille suunnattu ja kehittyvä sivusto sekä sosiaalisessa mediassa jaetut tiedot, vinkit ja ajatukset puolestaan houkuttelevat asiakkaat osaksi yrityksen toimintaa.

 

Miten hyvä verkkosivusto toimii?


Yllä kuvattua taustaa vasten on vaikea ymmärtää, miksi asiakkaita kiinnostaviin ja heitä palveleviin verkkosivuihin on monella yrityksellä vielä matkaa. Yhtä vaikea on ymmärtää, miksi verkkosivuilta ei vaadita sellaista laatua ja toiminnallisuutta, joka palvelee yrityksen omia intressejä: uusien asiakkaiden hankintaa, nykyisten sitouttamista sekä asiakaskäyttäytymisen jatkuvassa muutoksessa mukana pysymistä.

Sivustot olivat takavuosina usein isoja, kalliita ja ajallisesti pitkiä projekteja. Nyt uudet ja jatkuvasti kehittyvät verkkosivualustat tarjoavat kustannustehokkaasti kokonaisen verkkoläsnäolon ekosysteemin. Dynaamiset sivut voidaan rakentaa nopeasti ja niiden päivitys on helppoa.

Asiakaslähtöiset, myynnille uusia liidejä tuottavat verkkosivut eivät kuitenkaan synny itsestään. Kun rakennetaan kaupallisesti toimivaa tehokasta koneistoa, sivuston suunnittelu ja toteutus täytyy tehdä kaupallisin perustein.

 

Hyvät, asiakasta ja myyntiä palvelevat verkkosivut

 • puhuttelevat juuri niitä asiakkaita jotka halutaan tavoittaa
 • tarjoavat jatkuvasti sisältöä, josta halutut asiakkaat ovat kiinnostuneita
 • keräävät myynnille ja markkinoinnille tietoa asiakkaiden intresseistä ja käyttäytymisestä
 • lämmittävät kävijät kontakteiksi ja kontaktit ostohalukkaiksi liideiksi

Kun investoit verkkosivuihin, ajattele kirkkaasti


Älä tyydy sivuihin, joiden ainoa ominaisuus on ulkoasu tai hyvä hakukonenäkyvyys. Vaadi sivusto, joka kerää aktiivisesti uusia asiakkaita ja palvelee vanhoja. Unohda myös staattisuus: toimiva sivusto vaatii jatkuvasti hiomista ja uutta sisältöä, mutta silti se tehostaa asiakashankintaa.

Jos sinulla on 100 rahaa, joilla haluat rakentaa paremman asiakaskokemuksen ja lisätä myyntiäsi, minkälaiseen verkkoprojektiin sijoitat ne?

Testaa verkosivusi myyntikunto

Ehdotus verkkosivujen budjetin jakamisesta:

 • moderni verkkoalusta, joka muodostaa ehjän verkkoekosysteemin ja sisältää tai integroituu mm. CRM-järjestelmään: 20 rahaa
 • perussisällön, ulkoasun ja asiakaspolkujen suunnittelu: 20 rahaa
 • asiakaslähtöisen, hakukoneoptimoidun verkkosisällön sekä ulkoasun toteutus sivuille: 20 rahaa
 • liidigeneroinnin ja markkinointiautomaation suunnittelu ja toteutus: 20 rahaa
 • tulosten analysointi ja uusien aktivoivien sisältöjen suunnittelu ja toteutus: 20 rahaa


Toivottavasti et aikonut käyttää 100 rahan budjetistasi leijonanosaa siihen, että sinulla hyvännäköiset sivut, mutta ei yhtään uutta asiakaskontaktia.

Jos olet parhaillaan harkitsemassa verkkosivualustan hankintaa tai vaihtoa, lue alla oleva opas verkkosivu-uudistuksesta. Saat varmasti ideoita!

 

Opas kasvuyrityksen verkkosivu-uudistukseen

Blogin on kirjoittanut huhtikuussa 2016 Terhi Bergius. Sisältöä päivitetty joulukuussa 2019.

SHARE THIS STORY | |

Tilaa blogi: